Kompassilla suuntaa harjoitteluun

by tommi paavola in


“Kompassi” on minulle tärkeä ja antoisa työkalu, niin strategisesti kuin käytännön toteutuksessa. Konseptihan on itsessään varsin yksinkertainen, vaikka taustalla vaikuttaa ihmiskehon ja ihmisliikkeen monimutkainen design ja dynamiikka. Gary Gray, jonka opetuksiin kompassi perustuu, kuvaisi tätä kenties sanaleikillä “complex simplicity” tai suomentaen “monimutkaisuuden yksinkertaistaminen”. Leonardo Da Vinci totesi kertoman mukaan: “Simplicity is the ultimate sophistication.” elikkäs aeka vappaasti suomentaen notta “yksinkertaisuus on se hienouden/kauneuden/monimutkaisuuden korkein aste.”

Ilman taustatotuuksia ja tukevia periaatteita meidän valmennuksemme ja harjoittelumme on kuin purjelaiva tuuliajolla, jokaisen puhurin ja uuden tuulen vietävissä. Harjoittelumaailma on täynnä trendejä, välineitä, tyylejä ja uusia kikkoja, että ilman kalliolle rakennettua perustusta jatkuvuus, toistettavuus ja pitkäkestoinen kehitys jää helposti fiilis-touhuilun ja uusimpien villitysten jalkoihin. Tästähän toiminnallista harjoittelua on usein arvostelukin, ja ihan syystäkin. No toiminnallisen harjoittelun muita perusvirheitä tai ansoja, joihin itsekin olen astunut, käsittelen seuraavassa blogi-kirjoituksessa piakkoin. Nyt lyhyesti aiheena kompassi-työkalu.

Kompassi juontaa juurensa siihen ihmisliikkeen totuuteen, että se tapahtuu moniulotteisesti ja monessa tasossa sekä kokonaisliikkeen osalta, että nivel- ja asema-tasolla. Tästä tuskin voidaan olla eri mieltä, vaikka harjoittelun toteutustapojen suhteen voidaan käydä paljonkin keskustelua. Niinpä tuo “moniulotteisuus” on se ihmisliikkeen taustaperiaate, josta itse kompassi-työkalu tai –strategia saa voimansa. Kompassi sinänsä on vaan keino muistuttaa minua itseäni tästä moniulotteisuudesta. Kompassi luo minulle työkalun, jonka perusteella voin “moniulotteistaa” liikkeitä yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Ehkä hienoin piirre, jonka tämä konsepti on minulle avannut, on sen joustavuus sekä valmentajan luovuuden että valmennettavan yksilöllisyyden suhteen. Kompassi mahdollistaa luovuuden systemaattisella tavalla. Kyse ei ole siis ulkoaopituista harjoitelistoista, vaan “art of coaching”-prosessista, jossa valmentajan luovuus ei ole sidottu jonkun toisen protokollaa seuraamalla. Tällainen “luovuuden systematisointi” puuttuu mielestäni monista harjoitusfilosofioista, jotka eivät anna tarpeeksi tilaa yksilölle.

Kompassilla voi toteuttaa lukemattomia harjoitesovelluksia. Seuraavassa lyhyet videodemot siitä, miten moniulotteisuus toteutuu järjestelmällisellä tavalla yhden jalan hyppelyn tai etunojapunnerruksen osalta. Muistutus kuitenkin: sovella harjoitus tavoitteen mukaan, ei suoraan kopioiden.

Finish Strong!

Tommi

“He who loves practice without theory is like the sailor who boards ship without a rudder and compass and never knows where he may cast.“  Leonardo da Vinci