Transformers

by tommi paavola in


Transformation eli muodonmuutos! Suomalainen sana ei itselleni ehkä kommunikoi tuon ilmiön kokonaisvaltaisuutta tarpeeksi perusteellisesti. Muodonmuutos viittaisi kenties enemmän ulkoisen ‘muodon’, fyysisen olemuksen, muutokseen. ‘Transformation’ termi englannin kielessä taas tuntuisi sisältävän syvemmän viestin. No ‘muodon’-muutostahan monet tietysti pääasiassa hakevat esimerkiksi personal training- ja painonhallintapalveluista. Toisaalta potentiaali moniulotteisempaankin muutokseen on olemassa.

En usko, että “self help”-kirjojen lueskelusta on hirveästi hyötyä. Olisimme varmaan nähneet jo huomattavia muutoksia kanssaihmisissä ja kultuurissamme, mikäli nuo lukemattomat heikkouksiamme alleviivaavat opukset kirjakaupoissa johtaisivat todelliseen muutokseen. Monet näistä kirjoista tosin aivan oikein ‘diagnosoivat’ ongelmiamme; esiintymispelkoa, itseluottamuksen puutetta, haitallisia tapoja ja monia muita oireita, joita meiltä kaikilta löytyy. Lukiessamme nyökyttelemme päätämme ja myhäilemme, kuinka hieno kirja taas tuli luettua ja miten mahtavia ajatuksia siinä oli. Noin minunkin kuuluu elää. Mittaammeko koskaan noiden kirjojen opiskelun tuloksia? Muutuinko oikeasti suuntaan tai toiseen, rehellisen objektiivisesti tarkasteltuna? No tottahan hyödyllisiä ohjeita ja tekniikoita löytyy useista kirjoista vaikkapa elämänhallintaan tai kuntoilun aloittamiseen, mutta muutummeko sisältäpäin ollenkaan vai jääkö tulos helposti pinnalliseksi käyttäytymismallin uudistamiseksi?

Omassa elämässäni olen havainnut sisäisten ‘muodonmuutoksien’ vähitellen todella tapahtuvan, mutta ainoastaan hengellisen herätyksen ja “antautumisen” tuloksena, en fyysisellä yrittämisellä ja tsemppaamisella. Toki olen aina ollut aika hyvä seuraamaan ohjeita ja komentoja ja syntyyhän niinkin jonkunlaisia tuloksia, varsinkin tuossa fysiikka-ulottuvuudessa. Mutta sisäisissä prosesseissa muutokset ovat vaikeampia ja usein toteammekin persoonallisuutemme ominaisuuksien olevan muuttumattomia. “Minä vaan olen tällainen…”

Raamattu kertoo Pyhän Hengen hedelmistä eli vaikutuksesta ihmisen elämässä. Niitä ovat rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys ja itsensähillitseminen. Nämä ovat kaikki sellaisia ominaisuuksia, joita on vaikea vaan puristaa ulos kovalla yrityksellä, vaikka kotvasen pystyy varmaan teeskentelemäänkin joitain näistä. Jos itse olen muuttunut missään näistä parempaan suuntaan, niin se ei todellakaan ole omaa tekoani. Jeesus voi muuttaa minunkin kaltaiseni luonnostani itsekkään ja usein sävyisästä kaukana olevan enemmän itsensä kaltaisekseen. Kriteerinä tosin on, että antaa kontrollin Jeesuksen käsiin ja antaa hänen tehdä työnsä. Meille kontrolli-addikteille ihmisille tämä ei olekaan niin helppoa. No valmista ei tosin tässä elämässä tule, mutta otan mielelläni vastaan kaiken ekstran ilon ja rauhan ja itsehillinnän mitä annetaan.

Ihmiset usein etsivät niitä ihmeitä todisteeksi Jumalan olemassaolosta. Jos vaikka kaikki sodat loppuisivat tai kaikki sairaudet paranisivat. En tiedä, miksi niin ei ole käynyt, mutta ehkä vieläkin suurempi todistus on ”muuttunut elämä” Jeesukseen luottamisen tuloksena.

Finish Strong, strong Finnish!

Tommi

Joh 15: 4. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa.
5. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.
6. Jos joku ei pysy minussa, niin hänet heitetään pois niinkuin oksa, ja hän kuivettuu; ja ne kootaan yhteen ja heitetään tuleen, ja ne palavat.
7. Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, niin anokaa, mitä ikinä tahdotte, ja te saatte sen.
8. Siinä minun Isäni kirkastetaan, että te kannatte paljon hedelmää ja tulette minun opetuslapsikseni.
9. Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani.
10. Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niinkuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan.
11. Tämän minä olen teille puhunut, että minun iloni olisi teissä ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.