Kiertoa kolmesta kohdasta kehoa

by tommi paavola in


Kiertoliike on ainakin taannoin ollut kiistelty harjoittelun alue. Ollaan keskusteltu ja varoiteltu kiertoliikkeen vaaroista ainakin alaselässä sekä polvessa ja tietysti ihan ymmärrettävästä syystäkin usein. Eihän se lanneranka eikä polvikaan juuri kierrosta pidä.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että kiertoliike harjoittelussa voidaan unohtaa, pikemminkin päinvastoin. On jokseenkin vastuutonta harjoittaa urheilijaa robottimaiseksi yhden suunnan liikkujaksi kuntosalilla ja sitten lähettää sama heppu vaikkapa tenniskentälle, jossa 99% liikkeistä tapahtuu kierrossa. Miten siis toteutamme kiertoharjoittelua turvallisesti ja siirtovaikutukseltaan optimaalisesti?

Jokainen on voi toki valita harjoitusmetodinsa omien mieltymysten mukaan mutta tässä on muutama esimerkki siitä miten kiertoharjoittelua itse toteutan ja ehkäpä se tärkein viesti on niiden kehon kiertoasemien tunnistaminen ja niiden liikkeen kehittäminen oli käytössä sitten käsipainot, kahvakuulat tai oman kehon paino.

Ennen näitä harjoitteita on kuitenkin hyvä muistaa, että liikkuvuusharjoittelulla luodaan perusta sille, että vastaavia harjoitteita voidaan toteuttaa. Jos ‘betonipakara’ lähtee toteuttamaan kiertoliikettä ennen pakaran pehmennystä ja hermostollista liikkuvuusharjoittelua niin silloin se kiertoliike usein kohdistuu sinne väärään asemaan eli lannerankaan tai polveen. Eli ensin liikkuvuus nilkkaan, lantio/lonkka-asemaan sekä rintarankaan ja sitten vasta vastuksen kanssa touhuamaan.

Nilkka:

-          Yhden jalan kompassikurotukset
-          Liiku oman tasapainosi äärirajoilla mutta silti kontrolloidusti

Lantio/lonkka:

-          3-D askellus tankoa apuna käyttäen
-          Valitse vastus/ tangon pituus niin, että kykenet kontrolloidusti jarruttamaan liikkeen päädyssä
- ( Videon tallennuksessa ilmeisesti jotain erroreita mutta asia mahtanee tulla selväksi.)

Rintaranka:

-          Kiertoliike taljassa eri asentovariaatioilla
-          Jokainen asento aiheuttaa erilaisen haasteen eri lihastoimintaketjuissa liikevirtauksen ketjureaktion kautta
- 80-luvun ällö-poppi ei ole pakollinen vaatimus harjoitteen onnistumiselle

Jotta keho olisi valmis urheilun usein aggressiivisiinkin kiertoliikkeisiin, on meidän valmentajina otettava vastuu niiden kehittämisestä ja vahvistamisesta myos lajin ulkopuolella. Se voidaan tehdä turvallisesti oikeita kehittelyitä seuraten.

Tommi

“Life is rotation.”