Kaikkivaltiaan katu-uskottavuus ihmisten käsissä?

by tommi paavola in


Usein ihmetyttää miksi Jumala, kun kerran on viisaudessaan suuri, antoi ilosanomansa levittämisen tehtävän ihmisille. Kuinka vajavainen ihminen pystyisi välittämään täysin ennenkuulumattoman anteeksiannon sanoman, kun samalla hän usein erehtyy, mokaa, satuttaa toista, tuomitsee  tai muuten vaan ajaa muut vielä kauemmaksi Jumalasta. Miten mina voisin olla rakkauden lähettiläs, kun olen itsekin niin keskeneräinen kulkija ja kaukana täydellisestä. Eikö se ole hirveän huonoa mainosta antaa tällaisten levittää evankeliumia. Ei ainakaan mikään mainostoimisto tai pr-firma käyttäisi vastaavassa tehtävässä. Luulisi, että heti kun on kerran mokannut niin Jumala vetää sponsorit pois niin kuin Tiger:ilta tai Lance:lta ikään. Meneehän siinä aika helposti Kaikkivaltiaan katu-uskottavuus, kun omat joukot tuhrivat mainetta, vaikkakin usein ehkä vahingossakin.

Vai onko tässä toimintatavassa kuitenkin joku ajatus takana? Keskeneräiset Jeesuksen seuraajat levittämässä uskomatonta rakkauden sanomaa. Sanomaa, johon uskovillakaan ei olisi oikeutta, ellei armo ja anteeksiantamus olisi vielä paljon suurempaa kuin tekemämme virheet. Usein kai monille jää kuva uskovaisista täydellisyyden tavoittelijoina Jeesuksen seuraamisen sijaan ja tietynlainen huokauksen helpotus ja kaipa joskus naurukin maailmalla pääsee, kun uskovainen lankeaa tai erehtyy.

Mielenkiintoista on se, että Jeesukseen suhtauduttiin aivan samalla tavalla, vaikka hän ei koskaan syntiä tehnyt. Häntä ei saatu mistään virheestä kiinni, vaikka lopulta syyllisenä rankaistiinkin, kun totesi olevansa Jumalan poika. Puhtaus ja synnittömyys ei siis sekään riittänyt, että kaikki ihmiset olisivat häneen uskoneet.

Ehkä Jumalan yliluonnollinen ja epäinhimillinen rakkaus tulee hyvin esille joskus juuri uskovaisten vajavuudessa. Herran voima tulee esille parhaiten heikkoudessa, sanoo Raamatun teksti (2 Kor 12:9). Hänen rakkautensa syvyys ja leveys kattaa inhimilliset virheet ja ihan koko maailman synnit. Rakkauden määritelmä on Jumalalle ihan erilainen kuin meille. Me ihmiset rakastamme niitä, jotka rakkauden tavalla tai toisella ansaitsevat, emme niitä, jotka mielestämme eivät sitä ansaitse.  Jeesus sen sijaan rakasti minua jo silloin, kun mina vielä häntä suuresti karsastin ja välttelin. On inhimillisesti epämukavaa ajatella, että joku antoi oman henkensä puolestani, jotta minä mahdollisesti jonain päivänä kääntyisin tämän henkilön puoleen. Hän meni Jerusalemiin 2000 vuotta sitten tietäen siellä tapahtuvan kidutuksen, ristinkuoleman ja pahuuden tapahtuvan siksi, että minulla ja sinulla olisi omasta tahdostamme mahdollisuus ottaa vastaan hänen sovitustyönsä. Ihmiskunnan orjuudesta vapauttamiseksi kelpasi vain täydellinen ja virheetön uhri, Jumalan karitsa, ja ristillä kuollessaan Jeesuksen tehtävä oli suoritettu.

Jos katsot ihmiseen erehtymättömyyden tai todellisen rakkauden esimerkkinä niin tulet pian pettymään. Uskovaisten seurakunta on syntisten sairaala, ei täydellisten kerho. Käännä katseeksi sen sijaan Jeesukseen, joka kelpaa esimerkiksi ja jokaisen meidän henkilökohtaiseksi pelastajaksi. Hän tuli näyttämään meille miltä Jumala itse näyttää ja miten Hän toimii, vielä tänäänkin.

Siunattua Pääsiäistä!

Tommi

“Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään. Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella.” Heprealaiskirje 12:1-2