Mitä musta tarttuu urheilijaan?

by tommi paavola in


Valmentajalla on suuri vastuu valmennettavasta. On selvää, että vastuu käsittää itse harjoitustilanteen ja sen vaikutukset urheilulajiin. Mutta ymmärrämmeköhän todellisen vaikutuksen ja vastuun syvyyden?

Olen toiminut personal trainerina aika monta vuotta. Syntyneet asiakassuhteet ovat pääosin olleet monien vuosien pituisia. Otin personal trainer-asiakkuuden esimerkiksi, sillä olen havainnut miten suuri vaikutus 2-3 ohjaustunnilla viikossa voi olla. Miten suuri onkaan henkilökohtaisen valmentajan vaikutus kun viikottainen kontaktiaika moninkertaistetaan, kuten monen kilpaurheilijan harjoittelussa tapahtuu?

Nyt en edes puhu siitä mitä tapahtuu fysiikassa. On itsestäänselvää, että valmentajan vaikutus suoritukseen, liikkeeseen ja kroppaan yleensä on suuri. Mutta otammeko asemamme tarpeeksi vakavasti elämän roolimallina, rohkaisijana, mentorina, suunnannäyttäjänä tai vaikka kuuntelijana?

Personal trainerilla tai valmentajalla on ainutlaatuinen ikkuna yksilön maailmaan ja elämään. Tuosta avoimesta ikkunasta kulkee ulos ja sisään kaikenlaista tavaraa, tahdoimme tai emme. Millaisia ihmisiä valmennettavistamme kasvaa ja mikä vaikutus meillä siihen on?

Yksi suosikkisanonnoistani englanniksi on “things are not taught, they are caught”. Suomennettuna vapaasti tämä tarkoittaa, että asioita ei usein opeteta vaan ne tarttuvat meihin automaattisesti niin hyvässä kuin pahassakin. Valmentajan esimerkki asioissa on siis usein voimakkaampi vaikutin, kuin se mitä me sanomme ääneen.

Haluanko urheilijani käyttävän minua roolimallinaan? Tiukka kysymys, mutta totuus on, että tavalla tai toisella olen heille roolimalli, halusin tai en. Mitä jos urheilijani tai personal trainer –asiakkaani seuraisi minua kaikkialle elämääni ja ottaisi mallia? Tämä on ehkä hiukan extriimiä, mutta mielestäni pointti tulee selville. Itse ainakin joudun tarkastelemaan koko elämääni, kun toimin nuorten valmennuksen ja ohjauksen parissa. Varsinkaan nuorten kanssa on turha yrittää olla muuta kuin on, ne haistaa kaiken epäaitouden kilometrin päästä.

“Things are not taught they are caught.”

Tommi